Barbecue to chyba jeden z najbardziej znanych sosów do potraw z grilla. Zdecydowanie wart uwagi jeśli lubicie dania grillowane, zwłaszcza te bardziej pikantne! 🙂

Kwaskowaty i pikantny w smaku. Idealny do grillowania i jako marynata do zapiekanych mięs. Moim zdaniem świetny na przykład do żeberek i skrzydełek z kurczaka. Warto wypróbować jeśli ktoś lub takie smaki. : )

Przepis lekko zmodyfikowałam, tak aby mój brat również mógł się cieszyć smakiem. Niestety jest on alergikiem i wielu produktów w ogóle nie może jeść.

 

Składniki (na ok. 2 słoiczki jak na zdjęciu):

  • 2 łyżki oleju kokosowego (użyłam słonecznikowego)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki miodu lub trochę cukru
  • 4 łyżki dobrego ketchupu
  • 2 łyżki octu balsamicznego (dodałam ocet winny w mniejszej ilości)
  • 1/2 łyżeczki soli (lub według uznania)
  • 1/2 – 1 łyżeczka chilli w proszku (polecam najpierw dodać mniejszą ilość i dopiero kontrolować ostrość sosu)

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu często mieszając, żeby składniki się nie przypalały przez około 10 minut, aż cebula zeszkli się i zmięknie.

sos barbecue

Dodajemy chilli i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory i całość gotujemy aż sos zacznie wrzeć. Zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 min.

sos bbq

Zdejmujemy prawie gotowy sos barbecue z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec miksujemy blenderem na gładko.

sos bbq

Tak przygotowany sos można równie dobrze zamknąć i zapasteryzować w słoiczkach – polecam przygotowanie wcześniej większej ilości w sezonie grillowym – nie trzeba się “ciapać” za każdym razem, a przy tym można korzystać z pysznego sosu do woli, nawet na “szybkim” i niespodziewanym grillu organizowanym ze znajomymi. : )

 

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email